تقاطع ارک جدید و طالقانی، جنب بانک صادرات، ساختمان جـم، طبقه اول | تلفن: ۲ - ۳۵۵۷۴۹۶۱ (۰۴۱)
کلینیک ارتوپدی فنی صحت‌بخش

پای پرانتزی و روش‌ های درمان آن

پای پرانتزی

پای پرانتزی

تغییر شکل زانوهای انسان به دلایل مختلف و در اشکال متفاوتی می‌تواند اتفاق بیفتد. تشکیل پای پرانتزی نیز یکی از انحرافات رایج در پا است که در زانوها اتفاق می‌افتد. در این حالت، زانوها در حد غیر متعارف از هم دوره شده و قوزک‌های پا نیز به همین میزان و یا بیشتر به هم چسبیده می‌شوند.

دلیل نامگذاری این بیماری به شکل آن برمی‌گردد که به پاها در حال ایستاده حالتی شبیه علامت پرانتز می‌دهد. در این نوشته تلاش کرده‌ایم تا با بررسی پاهای پرانتزی به عنوان یک بیماری رایج در بخش ارتوپدی، به روش‌های درمان آن نیز بپردازیم.

 

پای پرانتزی در چه سنی بروز می‌کند؟

سن مشخصی برای بروز این بیماری و انحراف پاها وجود ندارد اما معمولا از بدو تولد تا ۱۸ ماهگی ممکن است که علایمی از آن در کودکان قابل مشاهده باشد. این علائم بیشتر در ایستادن و راه رفتن کودکات قابل شناسایی است.

برای نمونه کودک به صورت ناشیانه‌ و غیر متعارفی راه رفته و شکل ایستادن و نگه داشتن پاها نامتعارف به نظر می‌رسد.

البته بیماری در این سنین بسیار خفیف است و ممکن است در حدود ۴ سالگی به صورت خود به خود و یا با روش‌های آسان تجویز شده توسط کارشناسان کلینیک ارتوپدی فنی از بین برود.

هر چند این نوع از بیماری ممکن است با افزایش سن نیز بروز پیدا کند و در سنین میانی نیز به وفور قابل مشاهده است. در این سنین درمان پای پرانتزی به مراحل و روش‌های بیشتر و جدی‌تری نیازمند است.

 

تشخیص پاهای پرانتزی به کمک اندازه گیری دقیق

چند روش تشخیص و اندازه گیری زانوی پرانتزی وجود دارد که از آن‌ها برای تشخیص این بیماری می‌توان استفاده کرد. برای نمونه دقیق‌ترین روش استفاده از عکسبرداری اشعه ایکس و رادیوگرافی است. در این روش اندازه‌گیری زاویه رانی به صورت کاملا دقیق ممکن می‌شود.

همچنین روش‌های سنتی و دستی نیز به همان اندازه دقیق هستند. در روش دستی بیمار بدون کفش و شلوار به حالت درازکش قرار می‌گیرد. به طوریکه زانوها، قوزک‌ها و پاها قابل مشاهده باشد. سپس فاصله دو قوزک کف پا و فاصله زانوها توسط متر، کولیس و خط کش اندازه گیری شده و بر اساس معیارها، میزان انحراف پای پرانتزی مشخص می‌شود.

برخی از پزشکان از آزمایشات پزشکی مانند آزمایش‌های بررسی کمبود ویتامین دی و کلسیم نیز به عنوان روش‌های مکمل تشخیص این انحراف استفاده می‌کنند.

 

تشخیص پای پرانتزی

دلایل بروز بیماری زانوی پرانتزی

پای پرانتزی به دلایل مختلف می‌تواند اتفاق بیفتد. برای نمونه از مهم‌ترین دلایل بروز این بیماری انحراف استخوان به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • تنگی رحم و مشکلات جنینی می‌تواند در نوزادان سبب بروز این انحراف شود.
  • این بیماری می‌تواند ارثی باشد و ابتلا به آن دلایل ژنتیکی داشته باشد.
  • کمبود ویتامین دی و کلیسیم در بدن به دلیل تغذیه نادرست و یا برخی از بیماری‌ها نیز منجر به این انحراف در پاها می‌شود.
  • بیماری راشیتیسم یا نرمی استخوان نیز یکی از دلایل ابتلا به انحراف پاهای پرانتزی است.
  • چاقی و داشتن اضافه وزن نیز در طول زمان می‌توان با فشار به زانوها باعث پرانتزی شدن پاها شود.
  • بیماری‌هایی مانند بلانت، دیسپلازی فیبروز، آکندروپلازی و هر نوع بیماری که در کودکی باعث رشد غیر طبیعی استخوان‌ها می‌شود، می‌تواند در نهایت به این انحراف بینجامد.
  • ابتلا به آرتروز زانو در بزرگسالی نیز می‌تواند با ساییدن زانوها این بیماری را به وجود آورد.
  • شکستگی‌های پا که به درستی بهبود پیدا نکرده‌اند می‌توانند باعث پرانتزی شدن پاها شوند.
  • استفاده از کفش نامناسب و انجام حرکات ورزشی نامناسب باعث این بیماری می‌شود.
  • بیماری‌هایی مانند پاژه استخوان و استئومالاسی یا نرمی استخوان نیز در بزرگسالی باعث بیماری پای پرانتزی می‌شود.

 

درمان زانوی پرانتزی با حرکات اصلاحی، تغذیه و ورزش

اصلاح پای پرانتزی در کودکان و سنین پایین‌تر که چندان حاد نیست با خوردن دارو، تغذیه مناسب و ورزش قابل انجام است. تغذیه مناسب می‌تواند کمبود ویتامین‌ها را در بدن شما جبران کرده و حتی میزان چاقی و اضافه وزن شما را کاهش دهد. در واقع تقویت استخوان‌ها و کاهش وزن اولین کاری است که شما باید انجام دهید.

در ادامه شما باید با نظارت متخصصین ارتوپدی فنی، حرکات اصلاحی و ورزشی را که بیشتر به تقویت مچ پا و زانوها مربوط می‌شود، انجام دهید. از جمله ورزش‌های مفید می‌توان به بدنسازی، پیلاتس، یوگا و ماساژ ورزشی اشاره کرد. در کنار این موارد معمولا از داروهای مسکن، ضد التهاب و مکمل‌های دارای ویتامین دی، کلسیم و ویتامین سی نیز استفاده می‌شود.

پای پرانتزی در نوزادان

استفاده از ارتز، بریس و زانوبند برای بهبود انحراف پزانتری شدن پاها

استفاده از بریس و انواع زانو بند می‌تواند به کاهش رشد این بیماری و بهبود آن کمک کند. به خصوص اینکه در موارد خفیف و غیرحاد، این روش یک روش ایده‌آل و بدون عوارض خواهد بود. در این روش معمولا از بریس‌ها و یا زانوبندهایی استفاده می‌شود که مخصوص هر بیمار در کلینیک ارتوپدی فنی به صورت مجزا ساخته می‌شود.

این موارد می‌تواند با فشار مناسب و دائمی به زانوها و پاها، آن‌ها را به مرور به شکل عادی برگردانده و یا حداقل از شدت خم شدن زانو بکاهد. همچنین می‌تواند قوزک پا را نیز در برابر فشار تقویت کند.

کارشناسان ارتوپدی فنی می‌توانند انواع ارتز و کفش طبی را نیز در این زمینه به بیمار تجویز کنند. این نوع از کفش‌ها بیشتر در حالتی که کف پای صاف نیز وجود داشته باشد، تجویز می‌شود. این نوع از کفش‌ها علاوه بر تقویت مچ و استخوان پا، می‌توانند درد ناشی از پای پرانتزی را هم در راه رفتن بکاهند.

درمان پای پرانتزی در کلینیک ارتوپدی صحت بخشعمل جراحی برای بهبود پرانتزی شدن پاها

اگرچه عمل جراحی به دلیل تهاجمی بودن و داشتن عوارض، آخرین روش درمانی برای پای پرانتزی است اما در موراد حاد و یا با بالاتر رفتن سن، اجتناب ناپذیر می‌شود. این عمل باید به تشخیص پزشک متخصص انجام شود.

روش‌های مختلف جراحی در این زمینه وجود دارد که می تواند شامل بهبود زاویه زانوها و اصلاح در استخوان پا شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید